7 tips till dig som bär på en affärsidé

Bär du på en längtan att våga förverkliga en affärsidé? Har du redan ett bolag men har nya affärsidéer som måste ut? För att ta steget krävs mod. Här ger Driftig.nu:s expert inom Karriär, Charlotte Hågård, sju tips till dig som står där och funderar och behöver lite råg i ryggen för att våga ta steget.

Jag har varit entreprenör i 22 år och inte ångrat mig en enda dag. Jag har aldrig tänkt tanken på att växla upp till en anställning igen, jag älskar min frihet och självständighet. Men resan har varit fylld av erfarenheter som jag har lärt mig av och vill därför dela med mig av sju tips som kan hjälpa dig på vägen.

1. Välj en affärsidé du brinner för
Vad skulle du göra utan att ens få betalt för det? Du kommer att behöva älska det du gör för att klara av alla ups and downs som företagare. Marsha Sinetar, en välkänd amerikansk inspirationsförfattare skrev succéboken ”Do what you love – the money will follow”. Det tror jag på. Men du behöver en pengaplan också.

2. Gör en budget 
Hur länge klarar du dig utan inkomst? 8-12 månaders lön behöver du kunna finansiera på annat sätt än ur bolaget. Det tar tid att börja tjäna pengar.

3. Bestäm målgrupp 
Vem ska köpa dina tjänster eller produkter? Vem kommer att älska det du erbjuder? Varför kommer de att vilja köpa ditt erbjudande? Gör en A, B och C lista med olika målgrupper. Ålder, kön, utbildning, geografi, behov.

4. Sätt prislappen 
Bestäm priset och våga stå för det. Om du är osäker, fråga runt bland dina vänner. Det gjorde jag – den första karriärkursen körde jag för 4 av mina kompisar som betalade 500 kr / person mot att jag fick feedback på innehåll, upplägg och marknadspris. De hjälpte mig att höja priset med 2000 %.

5. Välj marknadsförings- och säljkanal 
Hur ska du marknadsföra ditt erbjudande? Idag har du stor hjälp av Internet, gör en plan direkt för i vilka sociala media du ska synas. Hur ska man köpa dina varor? Fysiskt? På nätet? Regeln är: Syns du inte, finns du inte. Tänk igenom och sätt fart!

6. Skaffa en mentor 
Vem beundrar du? Vem har lyckats med att bygga ett företag som skulle kunna hjälpa dig med alla dina frågor? Själv startade jag bolag med en kompanjon som drivit bolag ett par år före mig. Det var en stor hjälp. Välj någon som har varit framgångsrik som egenföretagare som du kan lära dig från. Känner du ingen, kanske du känner en revisor. De har jobbat med många småföretag och har massor av erfarenheter att dela med sig av.

7. Sätt fart!
Vad väntar du på?

Kommentera gärna: