5 tips för att hitta dina dolda talanger

Alla har talang. Många vet dock inte vilka de talanger de har. Men vi är många som längtar efter att lära känna oss själva bättre och förstå våra unika förmågor.

Ett bra sätt att börja upptäcktsresan är att titta lite extra på saker som du gillar att hålla på med. Börja med att fråga dig själv: Vad tycker jag är kul? Vad vill jag helst lägga min tid på? Vad går lätt och smidigt för mig? Vilka förmågor har jag lätt för att använda? Eftersom dina talanger ofta utvecklas genom att du håller på med sådant som du gillar om och om igen har du kanske redan upptäckt förmågor som du använt hela livet på olika sätt. I det arbete, de arbetsuppgifter och aktiviteter du dras till avslöjas dina talanger. 

Genom att våra talanger kommer så naturligt för oss har vi ofta svårt att se att det är något unikt med oss själva. Våra talanger känns så naturliga att de verkar vara sunt förnuft. I själva verket är det sätt du ser på världen helt unikt. Ditt återkommande mönster av känslor, beteenden och reaktioner styrs av ditt mentala länksystem. Ett bra sätt att upptäcka dina talanger är att hålla noga koll på dina egna reaktioner i situationer som du möter. Dina omedelbara och spontana reaktioner ger dig ledtrådar. De visar på dina starka mentala länkar, dina talangstigar. 
Osynliga talanger dyker upp överallt. Din talang visar sig överallt där du är: hemma, på jobbet och under dina fritidsaktiviteter. Om din talang är att organisera, organiserar du med stor sannolikhet ditt skrivbord, olika projekt, dina garderober och andra människors förehavanden, om du bara fick. Om du är en problemlösare, har du säkert upptäckt många frågor både hemma och på jobbet som behöver lösas. Din naturliga talang kommer så lätt att du antar att alla har samma förmåga som du. 

5 tips som hjälper dig att hitta dina talanger 

1. Notera när du mår bra av att göra någonting. Kanske känner du massor av energi när du får nätverka och bygga relationer med andra men är helt orkeslös när du betalar räkningar? Håll reda på de aktiviteter du njuter av kontra de som du känner dig tvingad att göra. 

2. Hitta olika sätt att få göra mer av det du gillar. Hitta aktiviteter och projekt där din bästa talang kommer till användning. 

3. Be om positiv feedback från andra. Fråga: Vad gör jag riktigt bra? Vad verkar enkelt för mig? När verkar jag trivas som bäst och njuta av mitt arbete? 

4. Lär andra hur de kan dra nytta av din bästa talang. Om du är en person som gillar att ge konkreta svar på komplexa problem, låt andra få veta det. Berätta om hur du kan bidra och hur du kan stå till tjänst i olika situationer. 

5. Håll fast vid din talang. Det är lätt att bli distraherad och avledas genom andra aktiviteter som behöver göras. Det krävs disciplin för att hålla fokus på det du gör bäst. 

Kommentera gärna: